Yeni Nesil Malzemeler Isıtıldığında Küçülüyor

Isıtıldığında Küçülen Yeni Nesil Malzemeler Keşfedildi

ABD’de bulunan Chicago Üniversitesi Moleküler Mühendislik Fakültesi ve San Diego California Üniversitesi’nden bilim insanları, termodinamiğin sıradışı yasalarına meydan okuyan yeni bir madde sınıfı ortaya koydular. Bu yeni keşfedilen metastabil maddeler, ısıtıldığında hacimce küçülürken yüksek basınç altında genişliyorlar.

Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Shirley Meng, “Normalde malzemeler ısıtıldığında genişler. Ancak bizim geliştirdiğimiz yapı, ısıtıldığında küçülüyor” dedi ve bu malzemelerin redoks kimyasıyla kontrol edilebileceğini belirtti. Bu durumun enerji teknolojileri alanında yeni olanaklar sunabileceğini vurguladı.

Araştırma ekibinden Dr. Minghao Zhang ise bu yeni malzeme sınıfının sıfır termal genleşme özelliğine sahip olabileceğini belirterek, “Farklı bina malzemelerinin ısıya bağlı hacim değişimleri problemlere yol açabilir. Ancak bu malzemeler sayesinde bu tür sorunları çözebiliriz” şeklinde konuştu.

Bilim insanları, yeni maddeyi daha detaylı inceleyerek enerji depolama sistemlerinden uzay teknolojilerine kadar birçok alanda kullanmayı hedefliyor. Bu yeni keşfin, endüstriyel uygulamalarda çığır açabileceği düşünülüyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Klima kaynaklı baş ağrılarına dikkat: İşte serinlerken dikkat edilmesi gerekenler

Klima kaynaklı baş ağrılarına dikkat: İşte serinlerken dikkat edilmesi gerekenler

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

TTB’den kürtaj engelleri tepkisi: ‘Kürtaj talepleri gerekçesiz reddediliyor’

TTB, isteğe bağlı kürtaj taleplerinin reddedilmesine karşı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Bilim insanları en sağlıklı öğle yemeğini açıkladı: Tavuk değil, et değil, sebzelerden iki kat daha sağlıklı!

Bilim insanları, en sağlıklı öğle yemeğinin tavuk veya kırmızı et değil, baklagiller olduğunu açıkladı.