Meriç Sulaması Projesi’yle tarlalarda modern ve verimli sulamaya geçildi

Edirne’de Modern Sulama Projesi Tarımsal Verimi Artırıyor

Edirne’de çiftçilerin kazançlarını artırmak ve modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmak amacıyla hayata geçirilen proje dört yıl önce başladı. Üyüklütatar ve Doyran köylerine iki pompa istasyonu kurularak, Meriç Nehri’nden alınan su tarlalara ulaştırıldı. Proje kapsamında 260 kilometre boru hattı döşendi ve her tarlanın başına su alma noktaları yerleştirildi.

Pompa istasyonlarındaki düzenleme çalışmalarının tamamlanmasıyla binlerce metreküp nehir suyu kapalı sistem sulama yöntemiyle tarım arazilerine ulaştırıldı. Çeltik ekimi için hazırlıklarını tamamlayan üreticiler, çeltik tavalarını suyla doldurarak sulamaya başladılar.

Sulama İmkanı Verimi Artırıyor

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, sulama imkanlarının artmasıyla elde edilen verimdeki artışın önemine değindi. Arabacı, “Sulama imkanları ne kadar çok olursa, tarımsal verim o kadar yüksek olur. Meriç Nehri’nden alınan su modern sulama sistemleriyle tarım arazilerine ulaşacak ve ürünler daha verimli bir şekilde sulanacak. Bu proje sayesinde kentimize ve üreticilerimize hayırlı olsun.” dedi.

Üreticiler Projelerden Memnun

Proje tamamlandığında üreticilerin yüzlerinin güldüğünü aktaran Mustafa İnce, artık tarlalarına daha fazla ürün ekebileceklerini ve kuraklık endişesi olmadan üretim yapabileceklerini belirtti. İnce, “DSİ’nin yeni sulama sistemi ile tarlalarımızı su ile buluşturuyoruz. Bu proje sayesinde birçok avantaj elde edeceğiz. Su debisi belirli bir seviyenin altına düşmediği sürece sulama devam edecek. Geçen sene yaşanan kuraklık ve yer altı suyunun azalması nedeniyle ürün kayıpları yaşanmıştı. Artık su tarlanın hemen başında.” diye konuştu.

Özcan Çetin de tarımsal üretim için suyun önemine vurgu yaparak, proje sayesinde maliyetlerin düşeceğini ve verimde artış sağlanacağını dile getirdi. Çetin, “Geçen yıl sulama sorunu yaşadık ve bu durum verimliliği olumsuz etkiledi. Yeni projemiz sayesinde artık her tarlanın başında su bulunuyor ve bu su nehirden geldiği için belirli bir sıcaklıkta. Yer altı sularının kullanılması durumunda bitkilerin gelişimini etkileyen sorunlar yaşıyorduk. Ayrıca enerji maliyetleri de yüksekti. Bu proje ile maliyetlerimiz büyük ölçüde azalacak.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Beyaz Saray’dan Çin’e bir ayar daha

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e yönelik gümrük vergilerini tek taraflı olarak indirmeyeceğini, Çin’in de taviz vermesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.