Erzincan’ın Kemaliye İlçesine Özgü Zetrin Baharatı
Erzincan’ın Kemaliye ilçesine özgü olan Zetrin baharatı, 120 farklı bitkinin karışımıyla elde edilerek sofralara lezzet katıyor.
Zetrin, Kemaliye’de asırlar öncesine dayanan geleneksel bir lezzet olarak bilinir. Mart ayında doğadan toplanmaya başlanan bitkiler, Kasım ayına kadar toplanır ve gölge bir ortamda kurutulur. Daha sonra 120 farklı bitki taş dibeklerde dövülerek karıştırılır. Kemaliye’nin meşhur kurutulmuş taş fırın ekmeğinin ıslatılmasıyla sofralara sunulan Zetrin, aynı zamanda zeytinyağı ve peynirle de tüketilebilir.
Üniversite öğrencileri tarafından yapılan bir tez çalışması sonucunda Zetrin’in bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak, bu değerli ürün günümüzde az sayıda köylü tarafından üretilmektedir.
Nesiller boyunca aktarılan Zetrin yapımını anlatan Osman Birler, dedesinden başlayarak babası Mehmet Birler ve kendisinin de bu geleneği sürdürdüğünü belirtmiştir. Doğadan toplanan şifalı bitkilerin özenle kurutulduğu ve dikkatle harmanlandığı Zetrin, hala geleneksel yöntemlerle, özenle üretilmektedir.