Kemaliye’nin Zetrin Baharatı: Şifalı Bitkilerin Eşsiz Karışımı

Erzincan’ın Kemaliye İlçesine Özgü Zetrin Baharatı

Erzincan’ın Kemaliye ilçesine özgü olan Zetrin baharatı, 120 farklı bitkinin karışımıyla elde edilerek sofralara lezzet katıyor.

Zetrin, Kemaliye’de asırlar öncesine dayanan geleneksel bir lezzet olarak bilinir. Mart ayında doğadan toplanmaya başlanan bitkiler, Kasım ayına kadar toplanır ve gölge bir ortamda kurutulur. Daha sonra 120 farklı bitki taş dibeklerde dövülerek karıştırılır. Kemaliye’nin meşhur kurutulmuş taş fırın ekmeğinin ıslatılmasıyla sofralara sunulan Zetrin, aynı zamanda zeytinyağı ve peynirle de tüketilebilir.

Üniversite öğrencileri tarafından yapılan bir tez çalışması sonucunda Zetrin’in bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak, bu değerli ürün günümüzde az sayıda köylü tarafından üretilmektedir.

Nesiller boyunca aktarılan Zetrin yapımını anlatan Osman Birler, dedesinden başlayarak babası Mehmet Birler ve kendisinin de bu geleneği sürdürdüğünü belirtmiştir. Doğadan toplanan şifalı bitkilerin özenle kurutulduğu ve dikkatle harmanlandığı Zetrin, hala geleneksel yöntemlerle, özenle üretilmektedir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Related Posts

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Klima kaynaklı baş ağrılarına dikkat: İşte serinlerken dikkat edilmesi gerekenler

Klima kaynaklı baş ağrılarına dikkat: İşte serinlerken dikkat edilmesi gerekenler

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

TTB’den kürtaj engelleri tepkisi: ‘Kürtaj talepleri gerekçesiz reddediliyor’

TTB, isteğe bağlı kürtaj taleplerinin reddedilmesine karşı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Bilim insanları en sağlıklı öğle yemeğini açıkladı: Tavuk değil, et değil, sebzelerden iki kat daha sağlıklı!

Bilim insanları, en sağlıklı öğle yemeğinin tavuk veya kırmızı et değil, baklagiller olduğunu açıkladı.