Karar yazarı Kahveci: Asgari ücrete yapılan reel zam sadece yüzde 10

Karar yazarı İbrahim Kahveci, asgari ücrete yapılan zam miktarına işaret ederek, “2023 yılı ortasında asgari ücrete yüzde 34,0 zam yapıldıktan sonra işverenler ürün fiyatlarına yüzde 39,1 zam yaparak ücret artışının bile üzerine çıkmış oldular. İşte buna baktığımızda reel zammın sadece yüzde 10,0 olduğunu görüyoruz.” dedi.

Karar yazarı Kahveci, “Ücret zammı enflasyona yol açmaz” başlıklı köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

Yani 11.402 lira olan eski asgari ücrete yüzde 39,1 zam çoktan yapılmış ve bu yapılan zamla birlikte asgari ücret 15.861 lira olacaktı. Ama 1.141 lira daha reel zam yapılarak 17.002 liraya yükseltilen asgari ücrete 2024 yılında başka zam yapılmayacak.

İşverenler ürün fiyatlarına zaten zam üstüne zam yapmışlar. Sıra ücret zammına gelince mi enflasyona yol açılacak? Son 6 ayda İstanbul’da genel fiyatlar  yüzde 40,2 artmış. Hatta gıda fiyatları yüzde 42,6 artışla daha yüksek. Ocak ayın fiyat artışları geldiğinde ne göreceğiz? Hemen söyleyeyim: Asgari ücretli reel olarak geçen yılın asgari ücretini zor almış olacak. Ve bütün yılı o erimiş ücret üzerinden geçirecek.

Lakin defalarca söylediğimi tekrar edeyim: 2024 yılında bırakın asgari ücreti, bir ücret alınmış olması bile insanlara yeterli gelecektir. Çünkü kemer sıkma politikasının işsizlik etkisi başladı ve artarak devam edecektir. Özellikle 2024 yılı sonlarına doğru işsizlik en büyük sorunumuz olacaktır.

Çünkü ekonomiye (Erdoğan riski nedeniyle) ciddi bir güven riski var ve yeterli sermaye gelmiyor.

Gerçek maalesef bu şekilde.

Defalarca söylediğim şeyi tekrar edeyim: Geçmiş olsun.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir