Kablosuz beyin implantı felçli hastalara umut oldu

Michigan Üniversitesi ve Paradromics İşbirliğiyle Geliştirilen Connexus Cihazı Epilepsi Hastasına Takıldı

Michigan Üniversitesi’nde geliştirilen ve Paradromics şirketi tarafından üretilen Connexus, ilerleyen zamanda epilepsi hastalarının tedavisinde önemli bir rol oynamayı hedefliyor. Bu yeni cihaz, beyin-bilgisayar arayüzü (BBA) teknolojisinin geleceği için umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda, Bilim insanları, felç geçirmiş bireylerin yeniden bağımsız iletişim kurmalarına yardımcı olabilecek bu kablosuz beyin-bilgisayar arayüzü cihazını bir epilepsi hastasına geçici olarak takıldı.

Michigan Üniversitesi ve Paradromics İşbirliği

Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Paradromics şirketi ile işbirliği yaparak Connexus BBA cihazının ilk insan kaydını gerçekleştirdi. Bu işbirliği, beyin cerrahı Matthew Willsey liderliğinde epilepsinin beyin sinyalleri üzerindeki etkilerini araştıran bir proje kapsamında gerçekleşti. Connexus, sadece bir bozuk paradan daha büyük olan oldukça küçük boyutuyla dikkat çekerken, 400’den fazla mikroelektrot içermesiyle ön plana çıkıyor. İleri teknolojisi sayesinde, bu cihaz araştırmacıların beyinden yüksek miktarda veri toplamalarını sağlıyor.

Deneysel Aşama ve Gelecek Planları

İlk denemeler epilepsi hastası bir bireye yapıldı ve cihazın beyin sinyallerini kaydedip alıcıya iletimini gerçekleştirmesi sağlandı. Connexus’un geleceğe dair umutların yeşermesini sağlayan bu deneyin ardından, Paradromics şirketi gelecek yıllarda cihazın klinik denemelerini yapmayı planlıyor. Şirket, cihazın ALS, felç, omurilik yaralanmaları gibi durumlarla ilgili iletişim sorunlarını çözme potansiyelini de değerlendiriyor.

Geniş Kullanım Alanı ve Umutsuzluğa Işık Saçan Teknoloji

Paradromics şirketi, Connexus’un farklı alanlarda da kullanılabileceğine dair umutları paylaşıyor. Gelecekte ruh sağlığı, kronik ağrı, ve diğer alanlarda da uygulamalarının olabileceğini belirtiyorlar. MÜ ekibi ise yeni nesil beyin-bilgisayar arayüzü cihazları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor ve bu teknolojinin insanların yaşamlarında devrim yaratacağına inanıyor.

Related Posts

TEKNOFEST 17-21 Eylül’de kapılarını İstanbul’da açacak

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl 12. kez kapılarını açıyor! 17-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Bugüne kadar toplamda 11 milyona yakın ziyaretçiye ilham veren TEKNOFEST, medeniyetler beşiği İstanbul’un eşsiz atmosferinde teknoloji ve inovasyon rüzgârları estirecek.

Google Arama’da Sesli Özet dönemi başlıyor

Google, arama sorguları için yeni bir özelliği test etmeye başladı: Sesli Özet.

Intel işlemcili Mac kullanıcıları için son durak gözüktü

Apple’ın M çiplerinin öncesinde kullandığı Intel işlemcisine sahip olan Mac modelleri için son güncelleme bu yıl çıkacak. Güvenlik desteği devam etse de cihaz için son durak Tahoe olacak.

Dünyanın ilk ‘kara delik bombası’ üretildi

Bilim kurgu senaryolarını andıran bir gelişme yaşandı: bilim insanları, kara delik fiziğinden ilham alan dünyanın ilk “kara delik bombası”nı laboratuvar ortamında başarıyla test etti.

Apple’dan flaş karar: Tüm cihazların ismi değişiyor

ABD merkezli teknoloji devi Apple, işletim sistemleriyle ilgili önemli bir değişime hazırlanıyor. Bloomberg yazarı Mark Gurman’ın aktardığına göre, Apple bu sonbaharda tüm cihazlarında yazılım isimlendirmesini değiştirerek yıllara göre …

Nuri Şerbetçi milli takım ile Bulgaristan’a gitti

Kayseri Nefes Kulübü sporcusu Nuri Şerbetçi; Taekwondo Milli Takımı ile düzenlenen ’Dünya Başkanlık Kupası’ için Bulgaristan’a gitti.