İngiltere’de Batı Nil alarmı: Sivrisineklerde ilk kez virüs tespit edildi

İngiltere’de Sivrisineklerde Batı Nil Virüsü Tespit Edildi

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ülkede ilk kez sivrisineklerde Batı Nil virüsü tespit edildiğini duyurdu. Ancak yetkililer, genel halk için riskin “çok düşük” olduğunu ve virüsün ülkede sivrisinekler arasında yayılım gösterdiğine dair bir kanıt bulunmadığını belirtti.

Batı Nil virüsü, enfekte kuşları ısıran sivrisinekler yoluyla yayılıyor ve dünyanın birçok bölgesinde, özellikle Avrupa kıtasında yaygın olarak görülüyor. İklim değişikliği gibi faktörler ise sivrisinek türlerinin ve taşıdıkları hastalıkların daha kuzey bölgelere yayılmasına neden oluyor.

Şimdiye kadar İngiltere’de bu virüsü yerel olarak kapmış hiçbir insan vakasına rastlanmadı. Ancak 2000 yılından bu yana yurt dışı seyahatiyle bağlantılı 7 vaka kaydedildi.

UKHSA ile Hayvan ve Bitki Sağlığı Ajansı (APHA) tarafından yürütülen bir araştırma kapsamında, 2023 yılında Nottinghamshire’daki Retford yakınlarındaki göletlerden toplanan sivrisineklerde virüs parçacıkları tespit edildi.

UKHSA seyahat sağlığı ve enfeksiyonlardan sorumlu müdür yardımcısı Dr. Meera Chand, “Bu virüs Avrupa’da zaten yaygın olduğu için, İngiltere’de görülmesi beklenmeyen bir durum değildi” dedi.

Araştırmayı yürüten Dr. Arran Folly ise, tespitin iklim değişikliğiyle bağlantılı olarak sivrisinek kaynaklı hastalıkların yeni bölgelere yayılmasının bir parçası olduğuna dikkat çekti. İngiltere’ye özgü sivrisinek türü Aedes vexans’ın ülkede yaygın olduğunu belirten uzmanlar, artan sıcaklıklarla birlikte başka türlerin de İngiltere’ye gelebileceği ve yeni hastalık riskleri doğurabileceği konusunda uyarıyor.

Sivrisinekler genellikle su birikintilerinde ürüyor. Uzmanlar, bu alanların ortadan kaldırılmasını, ayrıca sivrisinek kovucu gibi kişisel koruyucu önlemlerin alınmasını tavsiye ediyor.

Batı Nil virüsü çoğu zaman belirti göstermiyor. Ancak enfekte kişilerin yaklaşık yüzde 20’sinde baş ağrısı, yüksek ateş ve deri problemleri gibi belirtiler görülebiliyor. Nadir durumlarda ise ölümcül olabiliyor.

Geçtiğimiz yıl İspanya’nın Sevilla kentinde virüs nedeniyle beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından protestolar düzenlenmişti.

Related Posts

Son dakika… İsrail’in saldırganlığı sınır tanımıyor: Şimdi de Batılı diplomatların üzerine ateş açtılar

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentini ziyaret eden Batılı diplomatların üzerine ateş açtı. Filistin yönetimi, saldırıya ilişkin bir açıklama yaparak İsrail’i kınadı ve 2 askerin tüfeklerini diplomatlara doğrulttuğu görüntüleri kamuoyuyla paylaştı.

Görüntü tepki çekmişti: Öğretmen için hareket geçildi

İstanbul’da bir ilkokulda öğrencisine şiddet uygulayan öğretmen hakkında idari soruşturma başlatıldı.

EMEP’ten Bahçeli’nin ‘Meclis komisyonu’ önerisine yanıt: ‘Çözümün gerçek muhatabı halktır’

EMEP’li Sevda Karaca, iktidarın PKK’nin fesih kararını siyasi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalıştığını belirterek, “İktidar halkı oyalıyor, çözümün gerçek muhatabı halkın kendisidir” dedi.

Sokak ortasında birbirlerine saldırdılar! Tekmeler havada uçtu

İstanbul Sultangazi’de iki kişi arasında çıkan tartışma, kısa sürede tekme ve yumrukların havada uçuştuğu kavgaya dönüştü. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Trump’tan İsrail’e son şans

Washington Post (WP) gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibinin Gazze’de devam eden savaş konusunda İsrailli yetkilileri uyardıklarını duyurdu. WP’nin konuyla ilgili bilgi sahibi olan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, İsrail Başbakanı …

İBB’ye üçüncü operasyonu neden jandarma yaptı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik ‘yolsuzluk ve rüşvet’ soruşturmasının üçüncü dalgasında aralarında yönetici ve belediye başkan yardımcılarının da olduğu 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyonu, önceki iki operasyonu yapan emniyet değil jandarmanın gerçekleştirmesi dikkat çekerken, SÖZCÜ perde arkasında yaşananların detaylarına ulaştı.