Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Akademisyenleri, Tendürek Dağı’ndan Yuttuğu Köyleri Araştırıyor
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alperen Kayserili, Dr. Öğretim Üyesi Tolga Korkusuz ve Araştırma Görevlisi Emre Sakaoğlu, 1855 yılında patlayan Tendürek Dağı’ndan akan lavların izlerini araştırıyor.
Ağrı’nın Doğubayazıt ve Diyadin ilçeleri ile Van’ın Çaldıran ilçesi arasında konumlanan Tendürek Dağı’nda 1855 yılında gerçekleşen patlama, çevredeki köyleri lavlar altına gömmüştü. Bu nedenle Prof. Dr. Alperen Kayserili önderliğindeki ekip, bölgede kaç köyün lavlar tarafından yok edildiğini belirlemek amacıyla detaylı bir araştırma başlattı. Yapılan dron incelemelerinde bazı yerleşim alanı izlerine rastlandı.
“Evlerin Yapı Malzemesi Volkanik Taşlar”
Patlama sonrası oluşan lav akıntılarının yerleşim alanlarını nasıl etkilediğini değerlendiren Dr. Öğretim Üyesi Tolga Korkusuz, şunları söyledi:
“Tendürek Dağı’nda patlamanın etkisiyle lavlar köyleri yok etti. Bu lav akıntıları, volkanik taşların evlerde kullanıldığını gösteriyor. Bu durum, volkanik aktivitelerin insanlar için sağladığı faydaların yanı sıra potansiyel riskleri de gözler önüne seriyor.”
“Bölge Eşsiz Örneklere Ev Sahipliği Yapıyor”
Bölgenin jeomorfolog turizmi açısından önemine vurgu yapan Korkusuz, “Türkiye’nin ender görülen manzaralarından birine tanıklık ediyoruz. Volkanik aktivitelerin etkilerini Erciyes ya da Ağrı Dağı’nda görebiliriz ancak yerleşim biriminin lav altında kalması gibi dramatik durumlar her zaman yaşanmaz” şeklinde konuştu.
“Zengin Verimli Arazi ve Tarihi Yerleşim Birimleri”
Geçmişten günümüze volkanik arazilerin verimliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Alperen Kayserili, Tendürek Dağı’nın sahip olduğu özellikleri şu şekilde açıkladı:
“Tendürek Dağı’nda, volkanik aktivitelerin etkisiyle oluşan lav akıntıları, verimli araziler oluşturmuş ve bu alanlarda tarihi yerleşim birimlerine rastlıyoruz. Buralar, volkanik sahaların en fazla yerleşim birimlerine ev sahipliği yaptığı alanlar arasında bulunmaktadır.”
Kaynak: DHA