Antibiyotiğe dirençli bakteri hızla yayılıyor! Avrupa’da 11 ülkede görüldü

Avrupa’da Yayılan Yeni MRSA Türü Ölümcül Enfeksiyonlara Yol Açabilir

Danimarka’da yapılan bir araştırma, çocuklarda ciddi enfeksiyonlara yol açabilen ve standart antibiyotiklere direnç gösteren yeni bir MRSA türünün Avrupa’da yayıldığını ortaya koydu. İlk olarak yaklaşık 10 yıl önce Hollanda ve Almanya’da tespit edilen bu yeni bakteri türü, şimdi en az 11 Avrupa ülkesine yayılmış durumda.

2019 Yılında 100 Binden Fazla İnsan MRSA’nın Etkisiyle Hayatını Kaybetmişti

MRSA (Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus), özellikle vücuda girdiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Euronews’in haberine göre; 2019 yılında dünya genelinde 100 binden fazla kişinin ölümüne neden olan bu bakteri, antibiyotiklere karşı gelişen direnci nedeniyle sağlık sistemleri için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Danimarka’daki Statens Serum Institut (SSI) araştırmacıları, 2023 yazında 32 çocuk ve aile üyesinde ortaya çıkan bakteriyel ülser vakaları sonrası yeni bir MRSA türünün dolaşımda olabileceğinden şüphelenmeye başladı. Bir yıl sonra ülkenin başka bir bölgesinde benzer bir salgın görüldü.

Aile Bireyleri Arasında Hızla Yayılan Yeni Bir Tehlike

Araştırmayı yöneten MRSA uzmanı Andreas Petersen, söz konusu bakterinin 2014 yılında Almanya ve Hollanda’da tespit edilen bir “klon” olduğunu ve farklı ülkelerde benzer genetik yapılar taşıyan vakalara rastlandığını açıkladı.

Eurosurveillance dergisinde yayımlanan araştırmada; yeni türün, özellikle 2 ila 5 yaş arasındaki çocuklarda sık görülen ve oldukça bulaşıcı bir cilt enfeksiyonu olan impetigoya neden olan başka bir MRSA türüyle genetik benzerlik taşıdığı belirtildi. Bu enfeksiyon, genellikle burun ve ağız çevresinde kırmızı, patlayan yaralarla kendini gösteriyor ve aile bireyleri arasında hızla yayılabiliyor.

Normalde fusidik asit adlı antibiyotik kremle tedavi edilen impetigo, bu MRSA türüne karşı etkisiz kalıyor. Araştırmacılar, bu durumun bakterinin yayılmasını kolaylaştırdığını belirtti. Petersen, “Bu yeni türün başarılı olmasında virülans genlerinin yanı sıra fusidin direncinin de etkili olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kontrolü Zorlaşan Durum

MRSA’nın yalnızca hastanelerle sınırlı kalmadığını, artık toplum içinde de yayıldığını belirten uzmanlar, bu durumun kontrolü daha zor hale getirdiğini vurguladı. Araştırmacılar, Avrupa’daki doktorların bu yeni türün kendi bölgelerinde görülüp görülmediğini bilmelerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Yeni tür, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç ve İngiltere’de tespit edildi. Sadece 2022 yılında bu 11 ülkenin, antibiyotiklere dirençli enfeksiyonların tedavisi için yaklaşık 13,3 milyar dolar harcadığı belirtildi.

Uzmanlar, bu bakterinin fark edilmeden Avrupa’nın diğer bölgelerine de yayılıyor olabileceği uyarısında bulunuyor. Kontrol altına alınmadığı takdirde MRSA’nın, önümüzdeki 25 yıl içinde dünya genelinde 39 milyondan fazla insanın ölümüne neden olabileceği tahmin ediliyor.

Related Posts

Kemaliye’nin Zetrin Baharatı: Şifalı Bitkilerin Eşsiz Karışımı

Erzincan’ın Kemaliye ilçesine özgü Zetrin baharatı, 120 farklı bitkinin kurutulup karıştırılmasıyla elde edilip bağışıklık sistemine faydalı olduğu belirtiliyor. Nesilden nesile devam eden yapım süreci, yörede az sayıda köylü tarafından sürdürülüyor.

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Klima kaynaklı baş ağrılarına dikkat: İşte serinlerken dikkat edilmesi gerekenler

Klima kaynaklı baş ağrılarına dikkat: İşte serinlerken dikkat edilmesi gerekenler

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

TTB’den kürtaj engelleri tepkisi: ‘Kürtaj talepleri gerekçesiz reddediliyor’

TTB, isteğe bağlı kürtaj taleplerinin reddedilmesine karşı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.