Türkiye’de Akciğer Kanseri Ölüm Sayısı Yılda 40 Bin

Akciğer Kanseri: Yılda 40 Bin Kişinin Hayatını Kaybettiği Büyük Tehlike

Türkiye’de her yıl 40 bin kişi, akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Dr. Murat Kıyrık, “Covid-19 salgını nedeniyle 3 yılda 100 bin can kaybettik, ancak akciğer kanseri her yıl 40 bin can almaya devam ediyor” dedi.

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi’nde, akciğer kanseri ve solunum yolu hastalıklarından yapay zeka destekli tanı yöntemlerine kadar birçok konu ele alındı. Dr. Kıyrık, Türkiye’de akciğer kanserine bağlı ölümlerin ciddiyetine dikkat çekerek, her yıl 40 bin insanın bu hastalıktan hayatını kaybettiğini belirtti.

Akciğer kanserinin temel nedeninin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Kıyrık, hastaların yüzde 90’ının sigara içicisi olduğuna dikkat çekti. Bunun yanı sıra, bazı mesleki maruziyetlerin de risk oluşturduğunu belirterek, sigara haricinde elektronik sigara, nargile, pro ve pipo gibi tütün ürünlerinin de tehlike oluşturabileceğini söyledi.

Akciğer kanserinin genellikle 50 ile 80 yaş arasında görüldüğünü ifade eden Dr. Kıyrık, 20 yıl boyunca sigara içmiş kişilerin bu yaş aralığında tarama yaptırmaları gerektiğini önerdi. Ayrıca ailesinde kanser geçmişi bulunanların daha büyük risk altında olduğunu belirterek, taramanın bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Sigaraya başlama yaşının düşmesiyle ilgili endişelerini paylaşan Dr. Kıyrık, erken yaşta sigara kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığını ve bu konuda önlem alınması gerektiğini belirtti. Ailevi risklere de dikkat çeken Kıyrık, babasında akciğer kanseri olanların oğullarının da aynı hastalığa yakalanabileceğini ve bu durumun oldukça üzücü olduğunu ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Klima kaynaklı baş ağrılarına dikkat: İşte serinlerken dikkat edilmesi gerekenler

Klima kaynaklı baş ağrılarına dikkat: İşte serinlerken dikkat edilmesi gerekenler

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

TTB’den kürtaj engelleri tepkisi: ‘Kürtaj talepleri gerekçesiz reddediliyor’

TTB, isteğe bağlı kürtaj taleplerinin reddedilmesine karşı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Bilim insanları en sağlıklı öğle yemeğini açıkladı: Tavuk değil, et değil, sebzelerden iki kat daha sağlıklı!

Bilim insanları, en sağlıklı öğle yemeğinin tavuk veya kırmızı et değil, baklagiller olduğunu açıkladı.